четвер, 26 лютого 2015 р.

ПРАВОВИЙ СТАТУС ПЕРЕХІДНОГО БАНКУ


За останніми даними НБУ, 34 банківські установи знаходяться на ліквідації. Саме тому поняття «перехідний банк» все частіше зустрічається в інформаційному просторі та  професійній діяльності і залишається не до кінця зрозумілим для більшості з нас.

Отож, спробуємо розібратися з цим питанням:
Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 2 ЗУ «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» від 23.02.2012 № 4452-VI, під терміном «перехідний банк» ми розуміємо банк, який створено у процесі виведення неплатоспроможного банку з ринку, єдиним акціонером якого є Фонд гарантування вкладів фізичних осіб до дня продажу цього банку інвестору.
Відповідно до ч. 1 ст. 34 Закону, Фонд розпочинає процедуру виведення неплатоспроможного банку з ринку та здійснення тимчасової адміністрації в банку на наступний робочий день після офіційного отримання рішення Національного банку України про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.
У відповідності із ст. 39 Закону, протягом 30 днів з дня початку тимчасової адміністрації виконавча дирекція Фонду затверджує план врегулювання з обов’язковим дотриманням принципу найменших витрат для Фонду. У плані врегулювання визначаються заходи щодо виведення неплатоспроможного банку з ринку,  одним із таких способів є: створення та продаж інвестору перехідного банку з передачею йому активів і зобов’язань неплатоспроможного банку і подальшою ліквідацією неплатоспроможного банку (п. 4 ч. 2 ст. 39 Закону).
Стаття 42 Закону визначає особливості утворення та продажу перехідного банку. Деталізує та розкриває її положення Рішення виконавчої дирекції ФГВФО  від 05.07.2012 № 2 «Про затвердження Положення про виведення неплатоспроможного банку з ринку».
Перехідний банк утворюється у формі публічного акціонерного товариства.
Створення, реєстрація випуску акцій, державна реєстрація юридичної особи та видача банківської ліцензії перехідному банку здійснюються за спрощеною процедурою.
Фонд здійснює продаж перехідного банку інвестору, визначеному за результатами проведення конкурсу (аукціону) у порядку, встановленому нормативно-правовими актами Фонду.
Інвестор має відповідати вимогам, встановленим Законом України "Про банки і банківську діяльність" та нормативно-правовими актами НБУ і Фонду. 
Продаж перехідного банку інвестору потребує отримання інвестором погодження НБУ набуття істотної участі в банку, а також дозволу Антимонопольного комітету України на здійснення узгоджених дій.
Перехідному банку передаються всі або визначена відповідно до плану врегулювання частина активів і зобов’язань неплатоспроможного банку.
"Банкротство - это законная процедура, в ходе которой вы перекладываете деньги в брючный карман и отдаете пиджак кредиторам", -  Тристан Бернар.
Перехідний банк звільняється від сплати будь-яких платежів (податків, зборів, державного мита), пов’язаних з отриманням активів і зобов’язань, плати за внесення змін до державних реєстрів, плати за послуги, що надаються державними органами.
Банк втрачає статус перехідного після виконання інвестором усіх умов договору купівлі-продажу акцій перехідного банку. Національний банк України протягом шести місяців з дня втрати банком статусу перехідного здійснює за ним банківський нагляд.
Закон передбачає два способи утворення перехідного банку:
Ø     з метою продажу неплатоспроможного банку інвесторові перехідний банк створюється на строк не більше 3 місяців;
Ø     з метою відчуження і ліквідації всіх активів і зобов’язань на користь приймаючого банку – на строк не більше 1 року, з можливою пролонгацією терміну діяльності.
Основні особливості діяльності перехідного банку для продажу неплатоспроможного банку інвесторові:
1. статутний капітал – як для акціонерного товариства, 1250 мінімальних заробітних плат  (1 522 500 грн.).
2. на нього не поширюються певні вимоги, встановлені НБУ в індикативному регулюванні.
3. його утворення здійснюється після отримання письмового зобов’язання інвестора щодо придбання перехідного банку.
4. перехідний банк звільняється від сплати початкового внеску та регулярних внесків до Фонду. Після продажу перехідного банку інвестору цей банк сплачує регулярні внески до Фонду на загальних підставах; (повний перелік ч. 17 ст. 42 Закону).
Фонд зобов’язаний здійснити продаж перехідного банку протягом трьох місяців з дня його створення.
Якщо протягом зазначених строків перехідний банк не продано інвестору, Фонд має право передати активи та зобов’язання такого банку іншому перехідному банку або не пізніше дня, наступного за днем закінчення встановленого строку, вносить НБУ пропозицію про ліквідацію такого банку.
Фонд з метою контролю за процесом виконання інвестором договору купівлі-продажу акцій перехідного банку призначає з числа своїх працівників куратора такого банку, якому підзвітні інвестор, керівники, органи управління та контролю перехідного банку.
За наслідками виконання умов договору інвестором, куратор ініціює проведення інспекційної перевірки НБУ. За наслідками перевірки, Фонд або відкликає куратора (якщо позитивний результат) або ж ініціює ліквідацію банку (якщо негативний результат).
Основні особливості діяльності перехідного банку для відчуження і ліквідації всіх активів і зобов’язань на користь приймаючого банку:
1. статутний капітал – як для банків (500 млн. грн.)
2. до перехідного банку передається частина або всі активи та зобов’язання неплатоспроможного банку без надання фінансової підтримки з боку Фонду (однак ч. 3 ст. 43 Закону – можлива фінансова підтримка Фонду у вигляді позики на умовах субординованого боргу);
3. сума переданих перехідному банку активів та зобов’язань неплатоспроможного банку є тотожними, а зобов’язання неплатоспроможного банку, що гарантуються Фондом, не можуть бути передані частково.
4. перехідному банку не передаються кредити неплатоспроможного банку, надані ним своїм пов’язаним особам. (повний перелік ч. 18 ст. 42 Закону).
До перехідного банку додатково можуть передаватися частина або всі активи та зобов’язання системно важливих банків, а за окремим рішенням виконавчої дирекції - інших банків, що не належать до категорії системно важливих, на підставі їх планів врегулювання
Фонд зобов’язаний здійснити продаж перехідного банку протягом року з дня його створення. (за наявності обґрунтований підстав – продовжується ще на 1 рік).
Якщо протягом зазначеного строку не виявлено наміру інвестора купити перехідний банк, Фонд має право передати активи та зобов’язання такого банку іншому приймаючому банку або ініціювати перед НБУ його ліквідацію.
Також варто зазначити, що відповідно до ч. 1 ст. 43 Закону, Фонд може надати приймаючому або перехідному банку фінансову підтримку у формі компенсації за прийняті зобов’язання, у тому числі шляхом видачі фінансових векселів. 
 (с) Овод Андрій

Немає коментарів:

Дописати коментар