неділя, 18 січня 2015 р.

ЗАРАДИ ЧОГО БУЛА ВІЙНА 1648-1686 рр. НА УКРАЇНІ?

Дана тема статті є цікавою та актуальною для дискусій, оскільки чіткої відповіді   на  це  запитання не  існує.
На мою думку, цю проблему слід розглядати в чотирьох аспектах.
Перший аспект український (напевно найважливіший), другий - польський, третій - татарський і четвертий - московський. Тепер детальніше про кожен з них.
Український. Давайте пригадаємо ситуацію на український землях станом на 1638 рік: погіршення становища селянства в умовах засилля магнатів та панщинно-фільваркової системи господарювання (збільшення панщини, податків, посилення визиску селян орендарями панської землі); зростання невдоволення українського міщанства, яке потерпало як від приватних власників міст, так і від сваволі королівських урядовців. Серед суспільно-політичних причин війни: обмеження прав козацтва, запровадження заходів спрямованих на ліквідацію його як стану ("Ординація" 1638 рік). Також посилення національно-релігійного гніту православного населення - полонізація української культури, примусове насадження католицизму, що викликало масові протести. Проте головним приводом до початку повстання, історики називають захоплення і пограбування родинного хутора Богдана Хмельницького старостою Чаплинським. Ця особиста образа згуртувала навколо Хмельницького тисячі козаків, селян, міщан і духовенства. Кожен боровся за свою справедливість.
Польський. Хоч життя Речі Посплитої в той час характеризувалося періодом "золотого спокою", в середині країни назрівала політична і суспільна криза. Це проявилося у взаємовідносинах польської шляхти і короля. Шляхта стала настільки міцною, шо перестала рахуватися з монархом.

Новий король Владислав, ставши на трон, усіляко прагнув вирішити це питання. Вирішенням проблеми стали козаки. Владислав прямо натякає козацькій верхівці, коли та скаржиться на польських можновладців: "...хочу нагадати, що ви військові люди і можете, маючи шаблю при боці, а в руках самопали, дійти тією зброєю своїх стародавніх вольностей самі". Польському королю було вигідно, щоб козаки навели порядок із шляхтою, для того шоб зосередити у своїх руках усі важелі управління країною. Однак Владислав не міг передбачити наскільки серйозним і масштабним стане це повстання. Він навіть не уявляв загрозу  для   самого    себе.
Татарський. Татари в цій війні мали суто ділову зацікавленість. Їм було байдуже на чиїй стороні виступати. Вони відгукнулися на пропозицію Хмельницького, допомогли козакам під Жовтими Водами, Корсунем.

Але ж згадаймо Зборів, Берестечко, Жванець, у тих битвах татари відверто зраджували українців, це і вирішувало хід битв. Кримський хан лише скористався із війни, бо кожна із сторін усіляко матеріально заохочувала його. Також війна виснажила запорожців і вони становили вже меншу загрозу для хана. Головною причиною, вступу Криму у війну була можливість легально отримувати яссир. Сам Хмельницький організовує "лядську здобич" із коронних гетьманів: Потоцького і Калиновського   та   найвпливовіших   осіб Польщі.
Московський. Після "прийняття Б. Хмельницького і всього війська Запорізького з містами і землями під високу руку царської величності" Московське царство вступає у війну. Оскільки Гетьманщинна була під протекторатом Москви, то остання почала відстоювати свої права на українські землі.

Москва з Кримським ханством хоч і не були основними учасниками війни, проте виграли у ній найбільше. Внаслідок Переяславської Ради на яку Хмельницький пішов, у зв'язку із кризою держави, українські землі опинилися більше ніж на 300 років у складі Росії.
Саме сума цих всіх аспектів визначила причини, характер і мету війни 1648-1686 рр.



(с) Овод Андрій

Немає коментарів:

Дописати коментар